Bekijk de uitgeschreven tekst van deze video
Samenvatting informatie video
Cuba en Castro
Op 17 april 1961 is er een invasie op de Varkensbaai. Deze invasie is voorbereid door de CIA, bedoeld om het bewind van Fidel Castro omver te werpen. Pogingen van de CIA om Castro te vermoorden en zijn regime te destabiliseren mislukken. Castro besluit op zijn beurt om het grootgrondbezit, de banken en industriƫle ondernemingen te nationaliseren. Dit treft voornamelijk de Amerikanen, vanwege hun enorme belangen in Cuba. Naarmate de betrekkingen tussen Castro en de Verenigde Staten verslechteren, neemt de belangstelling voor het eiland vanuit China en de Sovjet-Unie toe. Uiteindelijk verbreken de Verenigde Staten alle diplomatieke betrekkingen met Cuba.
Bouw van de Berlijnse Muur
Ook in Europa nemen de spanningen weer toe tussen de grootmachten en wel rond de kwestie Berlijn. De diverse topontmoetingen tussen Chroesjtsjov en Eisenhower, later president Kennedey, leveren weinig op. Wel besluit de Verenigde Staten akkoord te gaan met het opheffen van de vier bezettingsmachten in de stad. Ze houden overigens vast aan toegang tot het westelijk deel van Berlijn om de veiligheid van haar diplomaten te garanderen. Hiermee is Chroesjtsjov’s probleem nog steeds niet opgelost.
In de nacht van 12 op 13 augustus 1961 beginnen Oost-Duitse soldaten en arbeiders onder Russisch toezicht het verkeer af te sluiten tussen West- en Oost Berlijn. In de loop van de weken wordt de beruchte muur dwars door de stad opgetrokken waarmee West-Berlijn wordt afgesneden van het oostelijk deel.