Bekijk de uitgeschreven tekst van deze video
Samenvatting informatie video
Een nieuwe stap in de wapenwedloop
In 1950 geeft Truman toestemming tot het ontwikkelen van een superbom. Hij wil de Russen koste wat kost een slag voorblijven en de angst voor Russische spionage speelt ook een belangrijke rol. Al na twee jaar testen de VS het nieuwe wapen op een eilandengroep in de Stille Oceaan. De superbom heeft een kracht 500 keer sterker dan die van de bommen op Hiroshima en Nagasaki.
NSC-68
Truman vraagt de National Security Council de Amerikaanse Koude Oorlogspolitiek tegen het licht te houden. Dit resulteert in document NSC-68. De auteurs van dit document stellen dat de Sovjet Unie haar doelen kan verwezenlijken met ideologische onderwerping en revolutie eerder dan met een alomvattende oorlog. Het communisme moet dan ook volgens de Amerikanen, waar ook ter wereld, met alle mogelijke middelen bestreden worden. Een maand nadat het document is verschenen doet de gelegenheid zich voor om de nieuwe strategie in de praktijk te brengen.
Koreaoorlog
De Koreaanse oorlog breekt uit. Korea is verdeeld in een noordelijk deel gecontroleerd door de Sovjet Unie en het zuiden dat onder controle is van de Verenigde Staten. Geregeld zijn er van beide zijden grensincidenten rond de 38ste breedtegraad, de door de Russen en Amerikanen vastgestelde grens. Op 25 juni 1950 wordt de wereld opgeschrikt als Noord-Koreaanse troepen de 38ste breedtegraad oversteken. In het Westen wordt dit onmiddellijk gezien als een daad van communistische agressie. Truman besluit hard in te grijpen en geeft oorlogsheld Douglas McArthur de opdracht de Noord-Koreanen terug te drijven. De Amerikanen dringen diep in Noord-Korea door, dit geheel tegen de afspraken in. Vervolgens zet China zijn troepen in om de VN troepen terug te drijven over de 38ste breedtegraad. McArthur dringt nu aan om atoombommen in te zetten en een overwinning af te dwingen, dit gaat Truman echter te ver. De wereld slaakt een zucht van verlichting. De oorlog sleept zich nog voort tot 1953. Nederland neemt, hetzij op bescheiden schaal, ook deel aan de Koreaanse oorlog.
Red Scare: de heksenjacht van senator Joseph McCarthy.
1950 is ook het jaar waarin een tot dusver onbetekenende senator, Joe McCarthy, een verstrekkende anticommunistische haatcampagne ontketend. Met de verkiezing van Dwight Eisenhower als president komt er een einde aan de rol van McCarthy. De sfeer van wantrouwen en vrees voor het rode gevaar duren nog wel voort, maar in mildere vorm.